Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Royal

5.0
(37)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jedyny w swoim rodzaju, obłędnie czekoladowy i aksamitny - tort Royal. Przełożony truflą i kremem orzechowo-czekoladowym, świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. 

Składniki:

Spód

mąka 170 gramów
masło 100 gramów
sól 1 łyżeczka
cukier drobny 1 szczypta
mleko 1 łyżka
jajko 1 sztuka

Trufla

gorzka czekolada 350 gramów
masło 100 gramów
śmietana 30% 300 mililitrów
wafle tortowe 3 łyżki

Krem orzechowo-czekoladowy

gorzka czekolada 150 gramów
czekolada mleczna 150 gramów
orzechy laskowe 160 gramów
oliwa 3 łyżki
jaja 2 sztuki
cukier 70 gramów
śmietana 30% 300 mililitrów

Dekoracja

czekolada 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Royal

Spód

1. Mąkę (170 g) wysyp na stolnicę, po środku zrób wgłębienie.
2. Do środka włóż dość miękkie, pokrojone w kostkę masło (100 g), sól, cukier i wbij jajko. Wszystko lekko zagnieść.
3. Następnie dodaj mleko i wszystko zagnieść na gładką masę. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 15 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na wielkość formy (u mnie 24 cm średnicy). Nie musisz zrobić tego idealnie, możesz na koniec "przyciąć" ciasto foremką.
5. Teraz włóż ciasto do lodówki na 20 minut.
6. Wyjmij ciasto i ponakłuwaj widelcem.
7. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia albo folią aluminiową (osobiście wolę folię, bo można ją lepiej ułożyć).
8. Wsyp do środka fasolę albo kulki ceramiczne do pieczenia.
9. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C (374°F) i piecz 20 minut. Następnie wyjmij papier z obciążeniem i piecz już bez żadnego przykrycia kolejne 15 minut.
10. Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż, żeby ostygło.

Trufla

1. Czekoladę, masło i śmietankę podgrzej w rondlu o grubym dnie, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Musi powstać gładka masa. Odłóż do przestygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 30 minut.
2. Wyjmij masę czekoladową i utrzyj dokładnie. Odłóż z powrotem do lodówki na kolejne 30 minut.
3. Po tym czasie wyjmij z lodówki i dodaj zmielone drobno wafle. Dokładnie wymieszaj.
4. Rozłóż na cieście. 
5. Odłóż do lodówki na około 30-60 minut (w tym czasie wykonaj krem orzechowo-czekoladowy).

Krem orzechowo-czekoladowy

1. Orzechy podpraż na patelni albo w piekarniku, aż skórka zacznie pękać.
2. Orzechy wysyp na ręcznik papierowy i pocieraj, skórka sama powinna zejść.
3. Orzechy bez skórki włóż do blendera i miksuj około 10 minut do uzyskania konsystencji papki (lekko oleistej).
4. Czekolady (gorzka i mleczna po 150 g każda) roztop w kąpieli wodnej.
5. Do czekolady dodaj pastę z orzechów i oliwę, dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj żółtka (2 szt.) i dokładnie wymieszaj.
7. W osobnej misce ubij białka (2 szt.) na sztywną pianę, stopniowo dodając 30 g cukru.
8. Śmietanę kremówkę (300 ml) ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 40 g cukru.
9. Do ubitej kremówki partiami dodawaj ubite białka.
10. Teraz dodaj masę czekoladową i wszystko dokładnie wymieszaj.
11. Wyłóż masę orzechowo-czekoladową na masę truflową.
12. Odłóż tort do lodówki, aby stężał.
13. Na koniec udekoruj wiórkami z czekolady i podawaj.

Podałam czas 80 minut i tyle mniej więcej zajmuje zrobienie tortu, jednak nie liczyłam czasu, w którym poszczególne cześć tortu muszą "odleżeć" w lodówce. W sumie na zrobienie tego tortu musimy przeznaczyć pół dnia.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.05.2017 12:56
Rewelacyjny torcik
Grazyna0211 06.03.2017 10:27
super tort
ben-ka 21.02.2016 09:25
Rewelacja !!!
Kasiaaa 11.09.2015 16:47
Super wygląda :)
Paulina Ch 02.12.2014 14:42
Witam, ile wafli i jakich dodać do trufli? Bo nie widzę tego w składnikach?
kasia.s 10.11.2014 20:37
Rewelacja... rozpływam się...
pestka 27.05.2014 11:39
świetny torcik
cukiereczek 17.04.2014 18:34
wspaniale wygląda
Renata 30.01.2014 13:03
Tort musi być pyszny.Wygląda wyśmienicie.
norweska20 26.12.2013 18:03
tort pierwsza klasa
rjustysia 21.09.2013 13:20
Czekolada i orzechy w cieście to fantastyczne połączenie!
Lis 20.09.2013 01:20
Cudowny ten tort - po prostu uczta:)
Rafał10 16.05.2013 14:21
Boskie ciacho! Muszę koniecznie je zrobić :D
mufinka79 07.04.2013 17:27
Wspaniale wygląda :)
Malinka 27.03.2013 17:47
No to się nazywa kulinarne arcydzieło!
Granita 17.03.2013 14:50
wygląda zjawiskowo;warty poświęconego na jego przygotowanie czasu
Joanna23 17.02.2013 16:02
wygląda pięknię
Kasia35 12.02.2013 17:01
rzeczywiście królewski tort :)
Mira85 12.02.2013 16:02
wyglada swietnie
IwonaDD 12.02.2013 15:31
Składam moje pokłony przed autorką tego cuda !!!!!! Coś wspaniałego !!! Uczta dla zmysłów i podniebienia!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak