Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony amur

5.0
(44)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażony amur, marynowany w ziołach i kurkumie. Niezawodny sposób na przyrządzenie tej pysznej ryby. Sprawdź, jak usmażyć amura, aby był pyszny i pozbawiony zapachu mułu.

Składniki:

amur 1 kilogram
cebula 2 sztuki
olej do smażenia
mleko 0.5 szklanki
jaja 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 6-8- łyżek
mąka pszenna 6-8 łyżek
tymianek 1 łyżeczka
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony amur

Wykonanie:
Amura dokładnie oczyścić i pokroić w dzwonki.


Przyrządzenie przyprawy:
Do mleka dodać jaja, kurkumę, tymianek i koperek, pieprz następnie zalać dzwonki, dokładnie wymieszać i pozostawić na 3 godz.


Smażenie:
Z mąki i bułki tartej sporządzić panierkę, obtoczyć dzwonka ryby i smażyć na rumiany kolor. Podczas smażenia posypać rybę pokrojoną cebulą. Smażyć do zarumienia się ryby.

Po usmażeniu cebulę wyrzucamy ponieważ cebula wyciąga zapach mułu i nie za bardzo nadaje się do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 11.02.2013 21:59
No właśnie, widok spalonej cebuli na rybie potwierdza to co napisałam wyżej.
Henryka2 11.02.2013 21:57
Przepraszam,że zwracam uwagę, ale poprawna forma to dzwonkA a nie dzwonkI.Ciekawa teoria na temat cebuli.Cebulą się rybę przekłada, a nie posypuje w czasie smażenia, bo w tym czasie niczego nie wyciągnie a tylko się spali.I to chcesz posypywać rybę w PANIERCE.Przykro mi, nie masz pojęcia o obróbce i smażeniu ryb.
gosia1988 11.02.2013 19:59
uwielbiam smażoną rybkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak