Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z kremem i powidłami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szkl
masło 5 dag
cukier 3/4 szkl
mleko 8 łyżek
jajko 1 szt
miód 3 łyżki
cukier waniliowy 16 g
Krem:
mleko 400 ml
mąka krupczatka 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 32 g
cukier puder 15 dag
margaryna 25 dag
sok z cytryny do smaku
powidła śliwkowe 40 dag
wiórki kokosowe
polewa czekoladowa 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z kremem i powidłami

Do rondla włożyć masło, dodać miód, cukier, mleko, rozpuścić, przestudzić. Po ostudzeniu dodać sodę oczyszczoną, jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec 4 placki, na blaszce o wymiarze 37/21 cm. Piec w temp 175 stopni około 8-10 minut. Krem: Z mleka, cukru waniliowego, mąki krupczatki i mąki ziemniaczanej ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Połowę masy wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem, wyłożyć resztę kremu i ułożyć ostatni placek. Przyłożyć deseczką i obciążyć na 2-3 godziny. Oblać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 22.03.2013 09:47
bardzo smaczny przepis
agnieszka214 20.03.2013 09:56
juz mi slinka cieknie
IlonaAlbertos 05.03.2013 00:24
Apetyczne ciasto.
kasienka23 02.03.2013 17:03
bardzo lubię to ciasto!
artur7 19.02.2013 19:55
fajne ciasto
romanrafal
romanrafal 13.02.2013 16:29
pycha
olkaaa 12.02.2013 10:00
chętnie spróbuję
Laila2786 11.02.2013 10:33
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak