Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z soczewicy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 40 dag
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 1/2 łyżeczki
mięta posiekana 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z soczewicy

W garnku należy zagotować wodę, lekko ją posolić i ugotować na niej soczewicę (przez 10 minut). Soczewicę należy po tym czasie odcedzić, wypłukać ziarna i zalać ponownie wodą. Czosnek należy obrać z łupinek i dodać do soczewicy. Całość gotować przez 25- 30 minut. Obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę należy podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu soczewicy należy ją odcedzić, połączyć z cebulą i przyprawić do smaku, wlać także oliwę i ocet. Przed podaniem posypać ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.02.2014 23:15
lubię takie smaki
Wafelek2601 21.04.2013 21:47
Bardzo dobra
IKrakowianka 10.02.2013 21:27
super pomysł
Katarzyna/kate1980 11.08.2012 22:48
nigdy nie robiłam więc warto zapamiętać przepis
cukiereczek 08.07.2012 08:34
lubię
szajba2 18.04.2011 16:38
soczewicy nie jadłem jeszcze
Barbara55 28.02.2011 15:31
trochę podobna do grochu
rakow2
rakow2 07.12.2010 14:59
nie znam soczewicy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak