Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka pomarańczowa z kremem pomarańczowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 60 dkg
cukier 30 dkg
drożdże 10 dkg
mleko 1 szklanka
jajko 8
Syrop:
cukier 20 dkg
woda 1,5 szklanki
rum 2 kieliszki
Krem:
masło 10 dkg
cukier 10 dkg
cukier waniliowy 0,5 paczki
żółtko jajek 2
pomarańcza 1
cukier 15 dkg
kakao 3 dkg
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: babka pomarańczowa z kremem pomarańczowym

Ciasto: do mąki wbić jajka, dodać dokładnie pokruszone drożdże, cukier wlać mleko i wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do okrągłej formy, poczekać aż wyrośnie i piec ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, przekroić poziomo na dwie części, nasączyć syropem, przełożyć kremem pomarańczowym i polać polewą kakaową. Posypać tartymi lub drobno pokrojonymi migdałami.
Krem: ubijanie żółtek powinno odbywać się na parze (naczynie, w którym je ubijamy ustawić je na mniejszym garnku z gotującą się wodą). Żółtka ubijać z cukrem pudrem. Gdy będą dostateczne gęste zdjąć z pary i dalej ubijać trzepaczką aż do ostygnięcia. Wyrobić masło aż stanie się miękkie, połączyć z masą, dodać cukier waniliowy z otartą skórką i sok z pomarańczy. Wszystko ubijać tak długo aż masa połączy się dokładnie.
Syrop: rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Po ostudzeniu wlać rum, wymieszać.
Polewa: zagotować wodę z cukrem, zdjąć pianę i gotować na wolnym ogniu aż uzyskamy gęstą zawiesinę. Po ostygnięciu wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać. Ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 26.11.2010 16:09
zjadłoby się :P
usmiech 17.10.2010 12:43
skomplikowane, ale musi być pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak