Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4
cukier kryształ 4 łyżki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
mąka pszenna 1/3 szklanki
wafle polane czekoladą 250 g
wiórka kokosowe 150 g
białko 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
krem kawowy
budyń śmietankowy 2
mleko 3/4 litra
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 3 łyżki
margaryna 2 kostki
żółtko jajek 3
spirytus 2 łyżki
polewa czekoladowa
Ciasto: Kokosowe
kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto z kokosem:
Wafelki kroimy w 1 cm kawałki.
Odmierzamy cukier i kokos.
Krok 1 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
2
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Dodajemy cukier.
Miksujemy.
Krok 2 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
3
Wafelki mieszamy z wiórkami kokosowymi, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy z białkami.
Krok 3 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
4
Gotową masę wykładamy do formy o wymiarach 24 x 36 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Krok 4 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
5
BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka. Delikatnie łączymy z maka wymieszana z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i szczypta sody oczyszczonej.
Krok 5 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
6
Ciasto wylewamy do takiej samej blaszki co piekło się ciasto z kokosem i także wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut.
Krok 6 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
7
MASA KAWOWA:

Połowę mleka gotujemy.
W reszcie mieszamy proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i żółtka.
Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń . Po wystudzeniu miksujemy z margaryna i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawą oraz spirytusem.
Krok 7 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
8
Na ciasto z kokosem wykładamy większą część masy kawowej.
Krok 8 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
9
Przykrywamy biszkoptem i smarujemy go pozostałą masą .
Chłodzimy w lodówce.
Krok 9 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto
10
Ciasto polewamy polewą czekoladową.
Krok 10 - Biszkoptowo kokosowa słodycz przełożona kremem kawowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 29.03.2017 10:48
lubię takie słodkości
ben-ka 21.09.2013 17:21
ile tu słodkości,aż ślinka cieknie:
pierniczkowo 29.04.2013 09:47
bardzo lubię ciasta z kremem kawowym :)
Anna169Hosz 18.04.2013 15:17
Ciekawy przepis.
caralajna 12.03.2013 17:50
uwielbiam kokosowe smaki
olkaaa 12.02.2013 09:32
rewelacyjny przepis
alaaa 11.02.2013 20:34
łał ale ciacho
Wacław 10.02.2013 11:09
po prostu "niebo w gębie " !
Sroczka 09.02.2013 23:26
I następne pyszniutkie ciasto w Twoim wykonaniu.
Katarzyna/kate1980 09.02.2013 21:56
świetne ciacho
czekoladka_m 09.02.2013 21:39
o rety, obłędne ciacho!
treonina 09.02.2013 20:56
pychotka!
Kasnaj 09.02.2013 20:29
Mniam :)
Gracer 09.02.2013 20:28
pychotka
Anna133 09.02.2013 20:26
zapowiada się znakomicie ,ale przez tą awarię jeszcze fotki nie widze , a bez fotki to się nie wie czy zasmakuje :D , jednak jemy oczami :P
Anna133 09.02.2013 20:26
zapowiada się znakomicie ,ale przez tą awarię jeszcze fotki nie widze , a bez fotki to się nie wie czy zasmakuje :D , jednak jemy oczami :P
Milena87 09.02.2013 19:53
pyszna przekąska:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak