Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

salceson domowy ze słoika

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

głowa wieprzowa 1
golonka wieprzowa 2
ziele angielskie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki
pieprz 3 łyżki
kminek 1 łyżka
sól 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 4

Przepis i sposób przygotowania na: salceson domowy ze słoika

Wszystkie składniki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą tak aby wszystko było przykryte i ugotować.Do gotowania dodać listek laurowy, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości,po ugotowaniu wyjąc mięso na miskę obrać z kości.Kawałki mięsa chude oddzielnie,skórki oddzielnie. Przestudzić.
Mięso chude kroimy w kawałki ok 3x3 cm, skórki i te tłuste mięsa skręcić przez maszynkę do mięsa na siatce drobnej.Z rosołu zebrać tłuszcz i wrzucić wszystkie mięsa,dodać czosnek,pieprz,kminek i ewentualnie dosolić,ale z solą uważać. Zagotować,odstawić z ognia dodać żelatynę,rozpuszczoną w wodzie,spróbować. Rozlewamy w przygotowane słoiki,zamykamy i natychmiast wstawiamy do wekowania
.Słoje wekujemy około 3 godziny.Po wystudzeniu wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 27.02.2014 18:13
robię takie wędlinki, są pyszne, smak mojego dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak