Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z kremem

5.0
(32)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 kg
drożdże 2 dag
margaryna 25 dag
masło 25 dag
gęsta śmietana 0,5 l
żółtko jajek 8
cukier
mleko
Krem:
masło 0,5 kg
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 6

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z kremem

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy zimne masło i całość siekamy tasakiem aż do połączenia składników.
Krok 1 - Rurki z kremem foto
2
Następnie w odrobinie mąki między palcami rozcieramy drożdże i dodajemy do masy na stolnicy. W mące tworzymy dołek, w który wlewamy śmietanę (użyłam 18%) i żółtka.
Krok 2 - Rurki z kremem foto
3
Za pomocą tasaka siekamy całość dość długo aż do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec możemy pomóc sobie rękoma i wyrobić gładkie ciasto.
Krok 3 - Rurki z kremem foto
4
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek (ciasto rośnie podczas pieczenia) i wycinamy z niej cienkie paski. Jeśli ciasto się klei to podsypujemy dodatkowo mąką.
Krok 4 - Rurki z kremem foto
5
Foremki do rurek natłuszczamy i nawijamy na nie paski ciasta począwszy od chudszego końca. Ciasto dokładnie przyciskamy przy brzegach foremki, żeby nam się nie odkleiło podczas pieczenia. Następnie za pomocą pędzelka ciasto smarujemy odrobiną mleka i maczamy je w cukrze.
Krok 5 - Rurki z kremem foto
6
Na brytfance układamy gotowe rurki w pewnej odległości od siebie i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze gorące rurki "wypychamy" z foremek - od chudszego końca. Rurki po upieczeniu są mięciutkie - stwardnieją, gdy poleżą. W między czasie pieczenia możemy przygotowywać następną porcję rurek, nie róbmy jednak tego za wcześnie, bo rurki wyjdą duże, niekształtne, nie będą chciały wyjść z formy - ciasto nam za bardzo urośnie. Tak upieczone rurki mogą leżeć bardzo długo zanim je wypełnimy kremem.
Krok 6 - Rurki z kremem foto
7
Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodając stopniowo po jednym żółtku.
Krok 7 - Rurki z kremem foto
8
Krem przekładamy do szprycy i napełniamy nim rurki.
Krok 8 - Rurki z kremem foto
9
Rurki będą świetnie smakowały 1-2 dni po napełnieniu kremem, gdy są przegryzą i zmiękną. Nie trzeba ich trzymać w lodówce. Życzę smacznego ;)
Krok 9 - Rurki z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.07.2014 09:00
super wyszły
08.03.2013 06:36
bardzo fajne rureczki lubie
ONY_za_kare 15.02.2013 19:30
ekstra
jozefinach 13.02.2013 10:24
Zjadłabym taką rurkę z wielką ochotą.
babi17 10.02.2013 12:27
pyszniutkie
MAR3STA 09.02.2013 17:59
uwielbiam takie słodkości
adelajda 09.02.2013 13:10
super
Poison1988 09.02.2013 12:00
wyglądają niezwykle kusząco :)
Aga20 09.02.2013 11:05
Ślicznie podane:) aż ślinka cieknie.
V_kuchareczka 09.02.2013 09:31
pyszne
gottrina 09.02.2013 09:20
super
sara1 09.02.2013 08:21
pyszne słodkości
Mysiunia 09.02.2013 08:20
jakie piękne i staranne wykonanie! W dodatku dokładny i szczegółowy opis - każdy będzie umiał już takie zrobić :) Ostatnio jadłam, ale z masą budyniową :) Śliczne zdjęcie! :)
DOROTA/PATI197799 09.02.2013 08:06
pyszne
aisoglam 09.02.2013 06:47
Pyszne! I pomyśleć, że rurki z kremem można tak łatwo i w prosty sposób zrobić :)
miroslawa 09.02.2013 05:37
są cudne, zabieram przepis do siebie
msmariusz 09.02.2013 00:56
tez czesto robię
kala9287 08.02.2013 23:45
pycha
kasiaw 08.02.2013 23:41
super
gosia561 08.02.2013 23:38
cudowne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak