Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jemista - nadziewane warzywa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zielona papryka 3 szt
pomidory 3 szt
ryż 1 torebka
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
cebula 1-2 szt
czosnek 6 ząbków
koperek
oliwa
sól, pieprz, cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Jemista - nadziewane warzywa

Ryż obgotować ok. 3-4 min w osolonej wodzie.

Z pomidorów ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką. Zachowujemy miąższ. Podobnie postępujemy z papryką. Ścinamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się przyrumieni dodajemy pomidory z puszki oraz miąższ z pomidorów, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem i chwilę dusimy razem.

Dodajemy podgotowany ryż i posiekany koperek. Dusimy chwilę bez przykrycia by zredukować ilość płynu.

Farszem napełniamy wydrążone warzywa, przykrywamy je ściętymi wierzchami,układamy w naczyniu do zapiekania, skrapiamy oliwą i wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180ºC na ok. 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bart 24.07.2011 23:02
pychotka
Koper 25.12.2010 22:28
Pomysłowe:)
Mati13 18.11.2010 07:58
ciekawe:)
IlonaAlbertos 23.10.2010 01:10
Warzywa wyglądają bardzo apetycznie, aż chce się zjeść.
edyta18-20 27.09.2010 11:36
pyszne
misia53 14.08.2010 19:02
Dobre i zdrowe.
Justyna223 03.08.2010 16:25
napewno dobre ja nadziewam pomidory albo cukinie
Przemek4 20.07.2010 12:27
Dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak