Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
cukier 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
mleko 1 szkl
masło 100 gr
jajko 4 szt
białko 1 szt
jagody 0,5 kg
drożdże 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,wymieszać z łyżką mąki i cukru i odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym dodać mąkę rozpuszczone masło,zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Uformować placek na każdym położyć łyżkę jagód oprószonych mąką i dokładnie zawiną i uformować bułeczki.Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym białkiem.Piec na wysmarowanej blasze w 160 st około 20 min.Zimne jagodzianki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 11.02.2014 14:23
pyszniutkie
ben-ka 24.08.2012 00:08
śliczne bułeczki.
jeta72 22.08.2012 11:21
uwielbiam :-)
Ewa95 26.09.2011 00:43
pysznosci
SyMiki 24.06.2011 15:25
pyszne
stokrotka 18.06.2011 23:48
świetne
misia53 01.06.2011 18:10
A ja muszę poczekać na swoją borówkę.....
eduszo
eduszo 20.05.2011 20:54
O już nie długo i będą prosto z lasu.
oliwkowa
oliwkowa 09.05.2011 00:26
mniam mniam
Aniunia773 18.04.2011 10:39
super
Kopiko1983 06.04.2011 21:07
Świetny przepis!
Mysiunia 01.04.2011 17:59
pyszne!
RenataZ-et 07.02.2011 19:34
Ale apetyczne! Super :)
kuklik 24.11.2010 10:32
chętnie by się zjadło
Agnieszka172 20.11.2010 18:00
bardzo zachęcające
Margo1 18.09.2010 08:36
niie robiłam
polly66 13.08.2010 09:49
od razu mi się dzieciństwo przypomina;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak