Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosie śmietanowym z pieczarkami i serem Gorgonzola

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 25 dag
pomidory 4 szt
śmietana gęsta 200 ml
makaron pene opakowanie
sera gorgonzola 5 dag
czosnek 3 ząbki
oregano 2 łyzki
sól, piepez do smaku
oliwa 60 ml
bazylia 2 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosie śmietanowym z pieczarkami i serem Gorgonzola

Rozgrzewamy oliwę w wysokim rondlu. Dodajemy czosnek, smażymy ok. minuty. Następnie dodajemy pieczarki, smażymy aż zaczną się robić miękkie. Podlewamy śmietaną. Gdy zabulgocze, dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy dopóki ser się nie rozpuści, a sos nie zgęstnieje (ok. 5 minut). Musimy to robić na niewielkim ogniu, aby śmietana się nie zważyła. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Dodajemy pomidorki. Delikatnie mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane bazylią oraz oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta51 31.08.2010 20:39
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak