Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórkowa sałatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórków gruntowych 2 kg
Zalewa:
wody 6 szk
octu 10% 1 szk
cukru 3/4 szk
soli 2 łyżka
Dodatkowo na każdy słoik :
Liść laurowy suszony Prymat 1
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka
ziaren ziela angielskiego kilka
gorczycy białej 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórkowa sałatka

Kroki postępowania

1
Słoiki i nakrętki wyparzyć. Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórą w plasterki. Cebulę obrać, umyć i pokroić na osiem cząstek. Do każdego słoika włożyć po dwie cząstki cebuli, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Krok 1 - Ogórkowa sałatka foto
2
Następnie ciasno napełnić plastrami ogórków słoiki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier i zagotować zalewę.
Krok 2 - Ogórkowa sałatka foto
3
Gorącą zalać przygotowane ogórki. Szczelnie zakręcić zakrętkami i postawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Krok 3 - Ogórkowa sałatka foto
4
Gdy ostygną przechowywać w chłodnym miejscu.
Krok 4 - Ogórkowa sałatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.05.2013 08:08
Przypomina mi sałatkę szwedzką :) Ja robię ją nie tylko do słoików, ale i w ekspresowej wersji - tuż przed obiadem - w mikrofalówce :) Polecam spróbować :)
dodi 06.02.2013 14:53
pomysłowo!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak