Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie z ostrych papryczek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
papryczka chili
orzechy włoskie

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie z ostrych papryczek

SKŁADNIKI: 1,5 - 2 kg ćwiartek z kurczaka, ok. 3 szklanek bulionu z kurczaka, 1/4 szklanki oleju, 2 posiekane średnie cebule, 2 roztarte ząbki czosnku, 2 szklanki świeżych okruchów z chleba, 2 szklanki mleka, 8 ostrych papryczek, 2 średnie posiekane pomidory bez pestek, 10 dag mielonych orzechów włoskich, sól, pieprz, pół szklanki startego parmezanu.

SPOSÓB WYKONANIA: Kurczaka zalać bulionem i gotować do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i kości. Pokroić na mniejsze porcje. Bulion zachować. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Okruchy chleba zalać mlekiem i zmiksować. Wymieszać z cebulą i czosnkiem. Dodać mielone orzechy. Zmiksować papryczki i pomidory. Dodać do masy chlebowej. Doprawić solą i pieprzem i gotować przez 5 minut. Do sosu dodać kurczaka, szklankę bulionu i ser. Podgrzać. Podawać z ziemniakami, jajkami na twardo i czarnymi oliwkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak