Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki z kulek mięsnych

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołownina
imbir
keczup
marchewka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kulek mięsnych

SKŁADNIKI: 45 dag mielonej wołowiny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżeczka soli, pół dużej cebuli, 1 posiekana gałązka tymianku, 1 żółtko, 1 łyżeczka miękkiego masła, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 mała słodka papryka. Sos: 1 duża słodka papryka, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka keczupu, 1 łyżeczka octu winnego, kawałek korzenia imbiru, 1 duża cebula, 1 duża marchewka pokrojona w długie paski, 2 łyżki cukru, pół łyżeczki soli.

SPOSÓB WYKONANIA: Sos: Podsmażyć na maśle paprykę, cebulę, czosnek i marchew. Dodać pozostałe składniki i dusić sos przez 20 minut. Wymieszać mięso z resztą składników. Kulki nadziewać na szpadki i umieścić nad ogniem. Podczas grillowania smarować sosem. Podawać z resztą sosu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak