Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie a'la churros - cytrynowe z lukrem
Wsypać mąkę pszenną połączoną z mąką kukurydzianą - mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka - zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Miksując robotem wbić jajka i dodać drobno startą skórkę z części cytryny do smaku oraz kilka kropelek soku.
Powinno powstać gęste ciasto, które należy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką z dużym otworem.
Ciasto wycisnąć kawałki papier do pieczenia posmarowane olejem - nadając mu kształt kółek.
W szerokim rondlu lub na głębokiej dużej patelni rozgrzać olej - tuż nad nim ostrożnie odwracać kawałki papieru spuszczając uformowane ciasto wprost do niego.
Smażyć "gniazda" z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.
Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać gotowe pączki. Odstawić do zastygnięcia lukru.