Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki hiszpańskie a'la churros - cytrynowe z lukrem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl.
mąka pszenna 220 g
sól szczypta
masło 50 g
jajko 2 duże
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
cytryna 1 duża
olej do smażenia
cukier puder do lukru

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki hiszpańskie a'la churros - cytrynowe z lukrem

W szerokim rondelku zagotować wodę, dodać masło i sól - mieszać, aż masło się rozpuści.
Wsypać mąkę pszenną połączoną z mąką kukurydzianą - mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od brzegów garnka - zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Miksując robotem wbić jajka i dodać drobno startą skórkę z części cytryny do smaku oraz kilka kropelek soku.
Powinno powstać gęste ciasto, które należy przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką z dużym otworem.
Ciasto wycisnąć kawałki papier do pieczenia posmarowane olejem - nadając mu kształt kółek.
W szerokim rondlu lub na głębokiej dużej patelni rozgrzać olej - tuż nad nim ostrożnie odwracać kawałki papieru spuszczając uformowane ciasto wprost do niego.

Smażyć "gniazda" z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odcedzić łyżką cedzakową i ułożyć na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.

Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać gotowe pączki. Odstawić do zastygnięcia lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 23.04.2013 08:24
bardzo dobre, łatwy przepis:)
reniatka 07.03.2013 10:48
swietny pomysl na "inne" paczki
Habibi 07.02.2013 13:01
To jest mój ulubiony rodzaj pączków - choć nie przypominają tych tradycyjnych :)
hahanka 06.02.2013 10:41
super wyglądają, może to jest alternatywa dla pączków na jutro:)
Gracer 05.02.2013 16:14
extra !
Monika58 05.02.2013 14:39
smaczne, a ten lukier - ekstra :)
Habibi 05.02.2013 13:29
Zapewne pomysł ten sam - parzone ciasto ptysiowe ;) U nas też mówi się na nie "gniazdka" :)
paulina2157 05.02.2013 13:11
podobne do naszych gniazdek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak