Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z indyka z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z indyka 15 dag
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
olej 3 łyżki
cukier brązowy 1 łyżeczka
papryka mielona 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
Przyprawa do zup Kucharek- w plynie 1/2 łyżeczki
mielony pieprz do smaku 1 szczypta
woda 1 szklanka
mąka 2 łyżeczki
pieprz ziarenka 6 szt
makaron Farfale 8 dag
papryka czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z indyka z warzywami

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią )- odcinając uprzednio od mięsa ścięgna .
Mięso skropić łyżka oleju , posypać szczypta soli, cukrem, paprykę - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.
Krok 1 - Gulasz z indyka z warzywami foto
2
W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę.
Krok 2 - Gulasz z indyka z warzywami foto
3
Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni.
Krok 3 - Gulasz z indyka z warzywami foto
4
Do garnka dołożyć obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pozbawioną pestek i gniazda nasiennego pokrojona w paseczki paprykę.
Krok 4 - Gulasz z indyka z warzywami foto
5
Zalać wodą .Wrzucić ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. godziny . Gdyby płyn za mocno odparowywał uzupełniać po trochę. Na końcu ma być ok. 3/4 szklanki płynu.
Krok 5 - Gulasz z indyka z warzywami foto
6
Jeśli trzeba to zagęścić brązową zasmażką zrobioną z 2 łyżeczek mąki ( na suchą patelnię wsypać mąkę - smażyć mieszając aż się zrobi złota - rozprowadzić gulaszem * ).
Krok 6 - Gulasz z indyka z warzywami foto
7
Doprawić gulasz maggi w płynie i przyprawami ( pieprz , papryka mielona).
Krok 7 - Gulasz z indyka z warzywami foto
8
Ugotować makaron mini Farfale . Odcedzić .
Krok 8 - Gulasz z indyka z warzywami foto
9
Bardzo lubię lekkie gulasze w których proporcje mięsa do reszty składników są jak 1:3 . Jest to z reguły tyle samo mięsa co cebuli - a reszta to inne warzywa . W gulaszach drobionych dodaję z reguły świeżą paprykę i marchew bo nadają one specjalnego smaku . Nie jest typowo mięsny .

Podawać posypany mieszanka ziół ( natka pietruszki, melisa, bazylia , szczypior- co mamy ) mieszając z makaronem.
* Uwaga przy rumienieniu mąki bo jeśli za mocno ją przysmażymy to będzie gorzka.
Krok 9 - Gulasz z indyka z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.02.2013 11:46
Fajna propozycja na szybki obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak