Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 1 kg ozorków, 2 małe cebule, 2 duże marchewki, 50 g smalcu, kieliszek białego wytrawnego wina, 1 szklanka bulionu wołowego, 1 listek laurowy, 1 gałązka tymianku, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 kromka usmażonego chleba.

SPOSÓB WYKONANIA: Ozory moczyć 12 godzin w ziemnej wodzie, a następnie dokładnie oczyścić. Włożyć do wrzątku i gotować 10 minut. Następnie włożyć do zimnej wody i ostrym nożem usunąć skórę. Gotować w dużej ilości wody przez 2 godziny. Na patelni przesmażyć na smalcu cebulę. Dodać pokrojone w grube plastry marchewki oraz ozory. Dodać, wino, bulion wołowy, liść laurowy i tymianek. Zmiksować chleb z czosnkiem oraz odrobiną wody z gotowania ozorków. Dodać do mięsa i marchewki wraz z 3 ziarenkami pieprzu i solą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Ozorki wyjąć na ogrzany półmisek. Podawać ze zmiksowanym sosem, który w miarę potrzeby można zagęścić skrobią kukurydzianą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ozorki z winem, no prosze jak wytrawnie się zrobiło :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !