Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki, 80 g masła lub margaryny, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, woda. Nadzienie: 2 pęczki botwinki, 1 strąk papryki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, olej, 5 jajek, 100 g tartego sera, sól.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mąkę, proszek, sól i masło. Zagnieść ciasto. Dodać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Schłodzić pół godziny w lodówce. Umyć botwinkę i posiekać. Posiekać czosnek, cebulę oraz paprykę. Przesmażyć na oleju. Dodać botwinkę i smażyć do miękkości. Gdy masa przestygnie. Odcisnąć z płynu i wymieszać z jednym jajkiem i tartym serem. Ciasto rozwałkować na dwa koła wielkości naczynia do zapiekania. Drugi płat powinien być nieco większy. Naczynie do zapiekania natłuścić i wyłożyć mniejszy płat ciasta. Posmarować go masą z botwinki. Zrobić 4 dołki i wbić w nie po jednym jajku. Delikatnie przykryć drugim płatem ciasta. Zlepić boki ciasta i piec do zezłocenia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !