Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 rulony
pierś z kurczaka 4 sztuki
szpinak 400 gram
koper świeży do smaku
majonez 4 łyżeczki
natka pietruszki do smaku
curry do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
śmietana 1-2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
jaja 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
1. Piersi z kurczaka myjemy i rozcinamy na pół tak byśmy zyskali 8 cieńszych filetów.
Krok 1 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
2
2. Szpinak podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę śmietanki. Pod koniec smażenia dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Krok 2 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
3
3. Rozwijamy sobie rulony ciasta. Każdy z nich dzielimy na pół.
Krok 3 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
4
4. Środki smarujemy majonezem. Na każdy kawałek wystarczy około 1 czubata łyżeczka majonezu.
Krok 4 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
5
5. Majonez posypujemy koperkiem.
Krok 5 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
6
6. Doprawiamy odrobiną curry.
Krok 6 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
7
7. Kładziemy po jednym cienkim fileciku.
Krok 7 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
8
8. Nakładamy szpinak (nie żałujemy szpinaku ;) )
Krok 8 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
9
9. Nakładamy kolejny cienki filecik i dajemy odrobinę natki pietruszki.
Krok 9 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
10
10. Ciasto nacinamy tak by powstały po bokach paski.
Krok 10 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
11
11. Zawijamy każdy kawałek. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Krok 11 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto
12
12. Tak przygotowane pyszności kładziemy na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem.

13. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 40-50 minut. Patrzymy czy ciasto się zarumieniło.

SMACZNEGO :)
Krok 12 - Pierś z kurczaka ze szpiankiem zapleciona w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.05.2014 23:36
apetycznie zaplecione
Katarzyna/kate1980 05.05.2014 22:25
koniecznie muszę wypróbować przepis - jest fantastyczny
Motorek 09.04.2014 08:34
smaczne jedzenie
MagdaXXX 14.08.2013 20:40
bardzo apetyczne
Mama 02.05.2013 20:32
w niedzielę zrobię na obiad to ocenię
V_kuchareczka 17.03.2013 18:38
wygląda bardzo apetycznie
malinka83 05.03.2013 10:04
bardzo dobre
Klausia 18.02.2013 07:19
wygląda szałowo :) aż mam chęć zaraz taką zrobić ;)
miszelka 13.02.2013 13:09
piekne i smaczne :)
pycia9 11.02.2013 20:14
pyszne
Joanna23 10.02.2013 20:08
smaczne
mysza75 08.02.2013 20:13
Pięknie wygląda , pomysłowe :-)
misia53 07.02.2013 01:33
wygląda przesmacznie
Anna169Hosz 06.02.2013 09:07
Perfekcyjnie zrobione.
olkaaa 06.02.2013 08:02
muszę koniecznie spróbować
ONY_za_kare 04.02.2013 10:13
pycha! bardzo ładne wykonanie
Bernadeta 04.02.2013 08:14
ale smakowte danie
Kasnaj 03.02.2013 22:57
bardzo bardzo ciekawe podanie kurczaka :)
Alex_M 03.02.2013 12:49
pysznosci!
babajaga1969 03.02.2013 12:11
tak podane białe mięsko musi być pyszne :)
Botwinka 03.02.2013 10:41
świetnie wygląda :)
fotoviderek 03.02.2013 10:01
Zapisuję się w kolejce na to pyszne danie :)
Anitapaj 03.02.2013 00:50
smakowite
Magula 03.02.2013 00:09
fajny przepis
Beatris 02.02.2013 23:10
Szczegółowo opisany przepis. Nawet początkujący będzie umiał z niego skorzystać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak