Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Burger grzybowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
plasterki pomidora
sos tatarski

Przepis i sposób przygotowania na: Burger grzybowy

SKŁADNIKI: 45 dag pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, 4 - 5 łyżek bułki tartej, 3 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz, sól, 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju do smażenia, 6 bułek do hamburgerów lub kromek pieczywa tostowego chleba. Do przybrania: kilka liści sałaty, plasterki pomidora, sos tatarki lub majonez.

SPOSÓB WYKONANIA: Grzyby dokładnie umyć, osuszyć, posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby i - mieszając - smażyć dalej na złoty kolor. Zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z natką i rozkłóconymi jajkami, dosypać bułkę tartą, przyprawić, pieprzem, solą, gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać masło i olej. Masę grzybową podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować łyżką na patelni okrągłego burgera i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć na papierowym ręczniku, podawać w bułce lub na toście, przybrać sałatą, pomidorami i sosem tatarskim.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 28.11.2011 09:57
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak