Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowy torcik obiadowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

placki
ziemniaki 1 kg
mąka 2 łyżki
sól do smaku
jajko 1 szt.
burak ćwikłowy 1 szt.
Kucharek przyprawa do potraw
oliwa
Dodatki:
zielona fasolka mrożona 1,5 szklanki
twaróg 200 gram
ogórek kiszony 2 szt.
majonez 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 2 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna
szpinak mrożony 1 opakowanie
czosnek 1 ząbek
śmietana 3 łyzki
masło 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/4 szklanki
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżeczka
ser topiony 1 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowy torcik obiadowy

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebulkę obieramy i trzemy na tarce albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę, jajko i pietruszkę. Przyprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem. Masę dzielimy ma dwie części 2/5 i 3/5.
Krok 1 - Kolorowy torcik obiadowy foto
2
Do drugiej mniejszej części ciasta dodajemy buraka, którego ścieramy na tarce lub mielimy maszynką.
Krok 2 - Kolorowy torcik obiadowy foto
3
Na patelni smażymy placki jednakowej średnicy. Użyłam oliwy z oliwek.
Moja patelnia ma 24 cm średnicy. Pieczemy 3 jasne i 2 ciemne placuszki.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki, którymi przełożymy torta.

Gotujemy 1,5 szklanki fasolki zielonej, przyprawiamy ją jedynie solą i masłem.
Krok 3 - Kolorowy torcik obiadowy foto
4
Na pierwszy jasny placek kładziemy równo fasolkę.
Krok 4 - Kolorowy torcik obiadowy foto
5
Twaróg mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem kiszonym i majonezem. Przyprawiamy to pieprzem i odrobiną soli.
Następnie układamy placek czerwony, a na niego układamy warstwę twarożku.
Krok 5 - Kolorowy torcik obiadowy foto
6
Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pomidory krojone i dusimy całość z ziołami prowansalskimi i kucharkiem.
Układamy placek jasny i smarujemy wierzch obficie pomidorowym sosem.
Krok 6 - Kolorowy torcik obiadowy foto
7
Szpinak przyrządzamy z czosnkiem, serkiem topionym i solą i pieprzem.
Układamy go na placku czerwonym.
Krok 7 - Kolorowy torcik obiadowy foto
8
Ostatni placuszek jasny przyozdabiamy warstwą grzybków.

Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mrożone kurki, zalewamy winem. Dusimy, na koniec zabielamy śmietaną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cały torcik przyozdabiamy papryką i pietruszką.
Smacznego :)
Krok 8 - Kolorowy torcik obiadowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 21.11.2013 10:23
same pyszności
agnieszka214 09.08.2013 21:52
bardzo kolorowo
Kuchareczka2 02.07.2013 20:15
pomysłowy bardzo
Kolorowa 14.05.2013 19:47
Ależ szalony przepis !
zielonamorelka 04.05.2013 21:10
wygląda super tylko jak to się je?
AURELKA 11.04.2013 20:28
bardzo mis sie podoba
LoLa 06.04.2013 13:13
świetnie wygląda
Stenka 28.03.2013 08:01
ciekawy przepis
11.03.2013 13:21
bardzo smaczny przepis
babajaga1969 03.03.2013 12:15
wymaga pracy, ale sam widok takiego kolorowego i wieloskładnikowego dania wart jest czasu spędzonego na jego przygotowaniach - ten zestaw musi być bardzo pyszny :)
leonowie 27.02.2013 16:27
swietny pomysł podania:)
tessinka 31.01.2013 22:08
Ale kolorowo :)
Pomocnik 31.01.2013 20:35
ale super
justys759 31.01.2013 20:17
no no jaki pomysłowy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak