Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 400 - 500 g cielęciny bez kości, 3 - 4 łyżki smalcu, 2 łyżki masła, bułka kajzerka, ćwierć szklanki mleka, 2 jajka, pieprz, sól, koperek, natka pietruszki, 2 - 3 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej do masy, 3 szklanki bułki tartej do panierowania.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso opłukać, obrać z powięzi i pokroić w poprzek włókien na nieco skośne 4 plastry: każdy kawałek mięsa niezbyt silnie zbić zwilżonym tłuczkiem na cienki płat grubości pół centymetra. Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć, zemleć. Z połową masła utrzeć żółtko, dodać zmieloną i tartą bułkę, posiekaną natkę, koperek, pieprz, sól, dokładnie utrzeć i wymieszać z ubitą z białka pianą (masa powinna być gęsta). Plastry mięsa posolić z obu stron, posmarować nadzieniem, ciasno zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczkami; panierować w mące, rozmieszanym jajku i tartej bułce. Smalec rozgrzać na patelni, włożyć roladki i smażyć na niezbyt silnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano; dosmażyć na małym ogniu z dodatkiem pozostałego masła. Gotowe roladki wyłożyć na półmisku, wyjąc wykałaczki i polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z frytkami, fasolką szparagową i sałatą.

Komentarze

  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwielbiam takie mięska.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ntalia

    Pyszota:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !