Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki warszawskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina
Bułka tarta klasyczna Prymat
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki warszawskie

SKŁADNIKI: 400 - 500 g cielęciny bez kości, 3 - 4 łyżki smalcu, 2 łyżki masła, bułka kajzerka, ćwierć szklanki mleka, 2 jajka, pieprz, sól, koperek, natka pietruszki, 2 - 3 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej do masy, 3 szklanki bułki tartej do panierowania.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso opłukać, obrać z powięzi i pokroić w poprzek włókien na nieco skośne 4 plastry: każdy kawałek mięsa niezbyt silnie zbić zwilżonym tłuczkiem na cienki płat grubości pół centymetra. Bułkę namoczyć w mleku i lekko odcisnąć, zemleć. Z połową masła utrzeć żółtko, dodać zmieloną i tartą bułkę, posiekaną natkę, koperek, pieprz, sól, dokładnie utrzeć i wymieszać z ubitą z białka pianą (masa powinna być gęsta). Plastry mięsa posolić z obu stron, posmarować nadzieniem, ciasno zwinąć w ruloniki, spiąć wykałaczkami; panierować w mące, rozmieszanym jajku i tartej bułce. Smalec rozgrzać na patelni, włożyć roladki i smażyć na niezbyt silnym ogniu ze wszystkich stron na rumiano; dosmażyć na małym ogniu z dodatkiem pozostałego masła. Gotowe roladki wyłożyć na półmisku, wyjąc wykałaczki i polać tłuszczem ze smażenia. Podawać z frytkami, fasolką szparagową i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ntalia 03.12.2010 09:18
Pyszota:)
Ewa104 21.08.2010 11:28
Uwielbiam takie mięska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak