Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały ser

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2-3 (niepasteryzowane)

Przepis i sposób przygotowania na: Biały ser

Mleko odstawić na 1-3 dni w ciepłe miejsce zeby sie ukwasiło. Następnie przelewamy je do duzego garnka i na małym ogniu podgrzewamy do ok. 60-70 stopni (tak żeby sernik oddzielił sie od serwatki). Odstawiamy do przestygniecia. Całość wylewamy na czysta lniana ściereczkę (może być specjalnie do tego celu przeznaczona zwykła pielucha tetrowa), lub do woreczka uszytego z lnu, pod spód podstawiamy duzy garnek lub wiadro żeby miała gdzie sciekać serwatka. Odcedzony ser zawiązujemy w sciereczce i zawiaszamy aby odciekła z niego reszta serwatki lub wkładamy do durszlaka, przykrywamy małym talerzykiem obciazonym słoikiem z wodą, odstawiamy do osaczenia na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 30.11.2011 11:01
Dobrze mieć taki przepis.
treonina 19.07.2011 00:08
łooo dawno już takiego nie jadłam, a jeszcze pamiętam jak się go w domu robiło
sundaytn 01.07.2011 20:54
mój ulubiony:D
Mati13 14.06.2011 17:08
lubie
gosia561 29.05.2011 22:51
nie lubię
sundaytn 14.05.2011 00:28
pychota!
monika154 04.05.2011 07:28
apetyczne
anemon 25.04.2011 18:23
Bardzo dokładnie opisałaś jak zrobić ser, chyba się odważę i zrobię.
Ela15 17.03.2011 15:52
rozpływa się w ustach
Kopiko1983 22.01.2011 19:35
Pyszny jest taki ser domowej roboty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak