Sposób przygotowania

Mleko odstawić na 1-3 dni w ciepłe miejsce zeby sie ukwasiło. Następnie przelewamy je do duzego garnka i na małym ogniu podgrzewamy do ok. 60-70 stopni (tak żeby sernik oddzielił sie od serwatki). Odstawiamy do przestygniecia. Całość wylewamy na czysta lniana ściereczkę (może być specjalnie do tego celu przeznaczona zwykła pielucha tetrowa), lub do woreczka uszytego z lnu, pod spód podstawiamy duzy garnek lub wiadro żeby miała gdzie sciekać serwatka. Odcedzony ser zawiązujemy w sciereczce i zawiaszamy aby odciekła z niego reszta serwatki lub wkładamy do durszlaka, przykrywamy małym talerzykiem obciazonym słoikiem z wodą, odstawiamy do osaczenia na kilka godzin.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Pyszny jest taki ser domowej roboty
  • 3
    original
    Opublikowano

    Ela15

    rozpływa się w ustach
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo dokładnie opisałaś jak zrobić ser, chyba się odważę i zrobię.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    apetyczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sundaytn

    pychota!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    nie lubię
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    lubie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sundaytn

    mój ulubiony:D
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    łooo dawno już takiego nie jadłam, a jeszcze pamiętam jak się go w domu robiło
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Dobrze mieć taki przepis.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !