Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarska mamałyga

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 1 szkl.
woda 1,5 szkl.
olej 4 łyż.
pietruszka 1 szt.
marchew 2 szt.
seler 1/4 szt.
cebula 1 szt.
przecier pomidorowy 1/3 szkl.
rosół 1/2 szkl.
ser żółty 100 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
bazylia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarska mamałyga

Kroki postępowania

1
Do rondelka wlewam 1,5 szklanki wody, dodaję dużą szczyptę soli i doprowadzam do zagotowania. Do wrzątku wsypuję stopniowo kaszkę ciągle mieszając, gotuję kilkanaście minut na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje.

Ugotowaną kaszę kukurydzianą wykładam do opłukanego zimną wodą płaskiego naczynia i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie kroję kukurydzianą, zwartą masę w kostkę. Cebulę obieram i drobno kroję, po czym szklę na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Bułgarska mamałyga foto
2
Obrane i umyte warzywa (marchewkę, pietruszkę i selera) ścieram na tarce na drobnych oczkach. Smażę starte warzywa razem z cebulą. Przekładam podsmażone warzywa do garnka i zalewam gorącym rosołem (1/2 szklanki) i duszę pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaję przecier pomidorowy. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Krok 2 - Bułgarska mamałyga foto
3
Pokrojoną kaszę wkładam do niewielkich miseczek, polewam sosem warzywnym i posypuję startym żółtym serem. Całość można krótko zapiec w piekarniku lub mikrofalówce aż do rozpuszczenia sera.
Krok 3 - Bułgarska mamałyga foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 15.02.2015 12:39
fajny przepis
EWI 30.01.2013 09:29
mniam
msmors 29.01.2013 20:08
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak