Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi

5.0
(42)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dag
cukier puder 20 dag
masło 15 dag
kakao ciemne 4 łyżki
jajko 4 szt
mleko 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
mleko 1 szkl
kasza manna 2 łyżki
masło 15 dag
cukier puder 10 dag
spirytus 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
aromat rumowy 1 łyżeczka
polewa czekoladowa
czekolada deserowa 20 dag
masło 5 dag
śmietana 4 łyżki
rurki waflowe z kremem czekolw 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder, żółtka i utrzeć na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo przesianą mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy o wymiarach 21/30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.
Krok 1 - Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi foto
2
Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę, ciągle mieszając, gotować przez 3-4 minuty, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć do białości, dodając stopniowo ugotowaną zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem rumowym. Upieczone, ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jeden blat wyłożyć połowę masy, ułożyć rurki waflowe.
Krok 2 - Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi foto
3
Przykryć pozostałą masą i przyłożyć drugim blatem ciasta. Obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Czekolady połamać, włożyć do rondelka, rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło, śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie ciasto oblać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 3 - Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi foto
4
Ciasto można ozdobić według własnego uznania.
Krok 4 - Ciasto kakaowe z rurkami waflowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 29.07.2014 22:40
pomysłowy przepis na pyszne ciacho
caralajna 20.04.2014 07:45
świetne ciasto
Ada-Gaba 08.04.2014 14:07
pyszne ciacho, efekt wspaniały
olkaaa 30.03.2014 10:05
chętnie spróbuję
Ada-Gaba 29.03.2014 11:01
pyszne ciacho, efekt wspaniały
mariel78 08.11.2013 10:15
ciekawy pomysł z tymi rurkami
ana1 17.09.2013 07:45
świetne ciasto
ONY_za_kare 13.09.2013 12:35
ale super pomysl
usmiech 05.09.2013 07:42
bardzo ładnie wygląda
ana00 04.07.2013 14:37
ciekawy przepis,
Sarenka 27.06.2013 09:20
Bardzo chętnie skosztowałabym kawałeczka... i pewnie na kawałeczku by się nie skończyło ;P
Stenka 08.05.2013 15:51
pięknie wygląda
Dorian 28.04.2013 19:21
fajnie wyglada
Ewa104 27.04.2013 14:51
Wygląda super,ale kroić chyba najlepiej na drugi dzień,jak rurki zmiękną,prawda?
Renataj 20.04.2013 07:26
Ciekawy pomysł z tymi rurkami i pewnie bardzo smaczny.
kuklik 19.04.2013 09:10
rewelacja piękne ciacho
Kuchareczka2 02.04.2013 17:06
w przekroju wygląda super
matesko 26.03.2013 08:37
ciekawy przepis
Klausia 24.03.2013 14:27
wygląda kapitalnie :) bombowy pomysł :)
stokrotka 24.03.2013 13:10
Bardzo cikawy pomysł z tymi rurkami.
Fiffi 20.03.2013 23:49
ciekawy wzór wyszedł
agnieszka214 19.03.2013 15:36
juz bym od reki takei zjadła
AURELKA 18.03.2013 17:55
rewelacyjne ciasto
KasiaK90 17.03.2013 09:10
rewelacyjne ciasto
RenataZ-et 16.03.2013 23:48
@IZABELA NOWAK -slonce rurki troszkę zmiękły, ale nie było problemu przy krojeniu ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak