Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gram
woda 1 niepełna szklanka
drożdże suche 1,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
cukier 1 łyżka
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
<b>masa makowo-orzechowa:</b>
Mak zmielony 100 gram
cukier 1/2 szklanki
woda 1 niepełna szklanka
rodzynki
skórka pomarańczowa
Bułka tarta klasyczna Prymat do zagęszczenia
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mąka do podsypywana
orzechy włoskie 20 mielone
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału)

Kroki postępowania

1

Ciasto: mąkę tortową przesiać do miski i wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem. Dolać oliwę, aromat migdałowy (koniecznie), wodę i zagnieść ciasto, najlepiej w robocie kuchennym. Można odstawić do wyrośnięcia i zagnieść jeszcze raz, a następnie rozwałkować cienko w prostokąt. Można też pominąć ten krok i od razu rozwałkować w prostokąt.

Krok 1 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto
2

Masa: zmielony mak zagotować z wodą i cukrem. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Po przestygnięciu wymieszać z orzechami, gdyby masa była zbyt rzadka można dodać tartej bułki. Masę rozsmarować na cieście, można dodatkowo posypać rodzynkami, skórką pomarańczową itp.

Krok 2 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto
3

Ciasto zagiąć wzdłuż krótszych boków i zrolować wzdłuż dłuższych.

Krok 3 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto
4

Przełożyć do okrągłej formy zwijając luźno w "ślimaka". Nie musi byś idealnie.

Krok 4 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto
5

Formę wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Można posypać cukrem waniliowym.

Krok 5 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto
6

Piec około 10 minut, do zrumienienia i suchego patyczka.

Krok 6 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto
7

Smacznego.

Krok 7 - prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 18.10.2013 21:01
wyglądają smacznie
mirosława4 05.10.2013 12:26
prezentuje się smakowicie :)
Krystyna32 18.07.2013 20:57
wygląda super
Iwusia 08.04.2013 23:36
bardzo smaczny przepis i piękne wykonanie ciasta
ONY_za_kare 04.02.2013 10:04
coś co lubię :)
kate.500 04.02.2013 08:23
pycha
IZABELA29 02.02.2013 10:05
nie raz najprostsza drożdżówka jest smaczniejsza od wymyślnych ciast
Wafelek2601 31.01.2013 09:02
Super wygląda
Anna133 27.01.2013 07:44
coś wspaniałego :D super :)
czekoladka_m 26.01.2013 13:35
nie ma to jak pyszna domowa drożdżówka z kubkiem mleka;):)
anemon 25.01.2013 16:01
Drożdżówka zawsze świetnie smakuje, a tak fantazyjnie zwinięta jak Twoja, pewnie smakuje dwa razy lepiej.
miszelka 25.01.2013 08:40
fajny przepis :)
Agnieszka_B 24.01.2013 17:09
Przepis bardzo ciekawy, a ciasto wygląda pysznie!
Anitapaj 23.01.2013 22:02
smaczne;)
adelajda 23.01.2013 20:29
super pokazane i na pewno smaczna !
Mati13 23.01.2013 20:13
uwielbiam makowe ciasta, Twoje jest piękne
Rafał10 23.01.2013 19:19
świetnie się prezentuję, super wyrobione ciasto drożdżowe :)
mikrusiak 23.01.2013 19:17
o... fajny pomysł...;)
Magda24 23.01.2013 18:18
musi smakować bosko
babajaga1969 23.01.2013 18:09
smaczna i ładnie wykonana :)
Krzysztof15 23.01.2013 17:50
super
mufinka79 23.01.2013 17:45
uwielbiam drożdżówki z makiem :)
Mysiunia 23.01.2013 17:25
fajny pomysł na zwinięcie rolady :) podoba mi się ten przepis :)
Marta1986 23.01.2013 17:14
pycha
malaczarna23 23.01.2013 16:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak