Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka bananowa

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 300 g
cukier puder 240 g
olej rzepakowy 10 łyzka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczka
kakao 3 łyżki
gorzka czekolada 80 g
śmietanka kremowa 1 l
cukier puder 2 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Polewa:
margaryna 125 g
kakao 2 łyżka
mleko 4 łyżka
cukie puder 4 łyżka
banan 2 szt
woda 50 (gorąca)
woda zimna 10 łyzka
aromat bananowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka bananowa

Na początek przygotowujemy ciasto.

Żółtka ucieramy z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z kakao, proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy ( (użyłam 22 x 33 cm) i pieczemy około 35 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka").

Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia po czym przekrawamy na 2 części.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z pokrojonymi w kosteczkę bananami.

Śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier puder.

Gdy będzie już sztywna delikatnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy, delikatnie ale dosyć szybko aby nie zrobiły się grudki.

Na jednym kawałku ciasta rozsmarowujemy banany w czekoladzie.

Przykrywamy to grubą warstwą bitej śmietany (zostawiamy 3-4 łyżki do ozdoby).

Przykrywamy drugą warstwą ciasta i odstawiamy do lodówki.

W tym czasie robimy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Pokrywamy polewą górę ciasta i odstawiamy do schłodzenia.

Gdy polewa się zastygnie ozdabiamy ciasto resztą bitej śmietany.

Odstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 12.02.2013 07:12
lubię to ciasto,fajne zdjecie
haniaa 06.02.2013 19:18
fajny pomysl z tymi bananami :)
amif 06.02.2013 15:34
uwielbiam to ciasto, wersji bananowej jeszcze nie jadłam
dwa pokoje z kuchnią 24.01.2013 20:20
doskonała!
miroslawa 24.01.2013 05:07
cudne, jak z cukierni
mufinka79 23.01.2013 17:47
wygląda fantastycznie :)
teresa18 23.01.2013 17:46
nie ma to jak kawalek dobrego ciacha
tessinka 23.01.2013 16:26
rewelacja :)
Mira85 23.01.2013 16:07
super
Ania28 23.01.2013 16:05
jak z prawdziwej cukierni!
KasiaK90 23.01.2013 15:57
pycha
Agnieszka_B 23.01.2013 15:56
Cudne ciacho!!
halina17 23.01.2013 15:42
Smaczne ciasto.
iziona 23.01.2013 15:35
Boski widok :)
Wiesława1 23.01.2013 14:57
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak