Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z sercem
Zaskocz bliską Ci osobę wyjątkowym, słodkim prezentem. Przygotuj ciasto z sercem, wypiek którym wyrazisz swoje uczucia.
Ciasto czerwone i waniliowe wykonujemy tak samo miksując ze sobą wszystkie składniki.
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek, a w przypadku ciasta czerwonego jeszcze barwnik.
Ciasto czerwone przekładamy do keksówki i pieczemy w 180' około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Ostudzone ciasto kroimy na kromki, a z każdej kromki wycinamy foremką serduszko.
Przygotowujemy ciasto waniliowe tak samo jak czerwone. Małą część wykładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, na cieście układamy delikatnie serduszka - jedno koło drugiego.
Pozostałą część ciasta przełożyłam do rękawa cukierniczego bo było bardzo gęste więc nie chciałam poprzewracać serduszek.
Zaczynając od boków wycisnęłam resztę ciasta do formy, a na koniec wygładziłam je delikatnie łyżką.
Piec w 180 stopniach około 50 minut.