Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: ok. 30 dag ugotowanych ziemniaków, 1 nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy, mąka ziemniaczana, do gotowania: ok.1,5 l wody + czubata łyżka soli.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubatą łyżkę. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Widziałam podobne i bardzo mi się podobają.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    CUDO !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    A z marchewka pomarańczowe, ze szpinakiem zielone ! Genialny przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    No, ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    śliczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    fajny pomysł na urozmaicenie obiadu
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    supcio
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    supcio
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    supcio

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !