Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bretońska fasolka trochę inaczej :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

10 dag cienko pokrojonego pieczonego mięsa,3 łyżki sosu od pieczonego mięsa
koncentratu pomidorowego ,sól,pieprz mielony,4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 szklanki wodym2 łyżeczki mąki
czosnek 1 ząbek
fasola biała z puszki 40 dag
wędzonka 10 dag (cienko krojona)
cebula 1 szt.
ziemniaki 4 szt.
marchew 1 szt.
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bretońska fasolka trochę inaczej :

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić ( ziemniaki w kostkę , marchew w plasterki ) , zalać wodą , lekko osolić i ugotować do miękkości przy odkrytej pokrywce. Cebulkę drobno usiekać i zrumienić na maśle . Wędzonkę pokroić w paseczki i zarumienić na suchej patelni. Fasolkę odcedzić z zalewy.
Gdy marchewka i ziemniaki są już miękkie dołożyć do garnka w którym się gotują ( bez odlewania wody ) fasolę , wędzonkę , mięso, sos od mięsa , cebulę , liść laurowy , ząbek czosnku .Gotować 15 minut na małym gazie . Włożyć przecier pomidorowy .Doprawić tymiankiem, pieprzem , majerankiem .Zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) i zagęścić sos . Zagotować .

Podawać jako danie jednogarnkowe .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawelek180844 05.06.2012 19:56
super
goofy9 16.08.2011 18:36
świetny przepis i jak zwykle piękne zdjęcie
Justyna223 28.07.2011 07:32
fajny i oryginalny przepis
Joanna108
Joanna108 27.10.2010 17:36
Naprawdę super ... dziś szczególnie miło było mi o czymś takim sobie poczytać, bo po tygodniu szpitalnego jedzenia ... uff ... .... takie danko, to poesja dla oczu !!!
SmacznaPyza 21.10.2010 08:30
pyszne, takie syte danie jednogarnkowe
Smakosz6 24.08.2010 09:25
wow!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak