Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 30 dkg
kapusta biała 1/2 kg
jajko 2 szt
cebula biała 2 szt
czosnek 3 ząbki
przecier pomidorowy
marchewka
tymianek
sól do smaku
kostka rosołowa 2 szt
olej do smażenia
mąka do panierowania
woda 6 szkl
ryż 1 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Kapustę drobno poszatkować, posolić i na 20 min włożyć do lodówki. Potem odcisnąć z niej sok.
Krok 1 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
2
Do kapusty dołożyć mięso mielone.
Krok 2 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
3
Cebulę obraną pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju dodać do reszty składników.
Krok 3 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
4
Ugotowany ryż wsypać do mięsa.
Krok 4 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
5
Dodać: 2 jajka, 3 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
6
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w mące.
Krok 6 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
7
Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 7 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
8
W międzyczasie do dużego garnka wlać 6 szklanek wody i zagotować.
Dodać marchewkę pokrojoną w talarki i cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kostki rosołowe, przecier pomidorowy (słoiczek ok 150 g) oraz przyprawy (sól, pieprz i tymianek).
Krok 8 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
9
Do przyrządzonego pomidorowego wywaru włożyć kotlety mielone i dusić na wolnym ogniu ok. pól godziny.
Krok 9 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto
10
Podawać na gorąco.
Smacznego.
Krok 10 - Kotlety mielone z ryżem i kapustą w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 20.02.2014 09:14
bardzo podoba mi sie ten pomysł
czekoladka_m 04.12.2013 12:47
takie ekspresowe gołąbki, super!
Angelika10 16.11.2013 00:35
pyszne kotlety
mirosława4 19.09.2013 15:09
świetny pomysł na wykorzystanie ryżu :)
olkaaa 05.09.2013 07:47
chętnie spróbuję
pestka 03.08.2013 00:11
bardzo dobry pomysł
ben-ka 15.07.2013 10:25
czyli takie gołąbki bez zawijania w kapustę,też takie czasami robię.
barbara11561 14.07.2013 10:32
świetny pomysł
Dorian 04.07.2013 20:04
pyszne jedzonko
Wafelek2601 03.07.2013 20:53
Wygląda przepysznie
gacopierz23 18.06.2013 15:05
smaczne mielone
Justa32 09.06.2013 21:05
bardzo pyszne
caralajna 31.05.2013 06:50
wspaniale się prezentują
romanrafal
romanrafal 27.05.2013 14:33
pyszne kotleciki
jerzy3 15.05.2013 19:13
nie jestem pewien czy dokładnie takie same są składniki,ale teściowa czasami robi takie mielone tylko w naszej rodzinie nazywają się"amerykany"
gosia1988 10.05.2013 08:44
wyśmienite danie
Seba 21.04.2013 10:55
super obiadek
Botwinka 15.04.2013 07:41
wyglądają bardzo smacznie
Łucja 13.04.2013 21:50
bardzo smakowite :)
wiola333 01.04.2013 20:41
bardzo smaczny przepis
cooleczka 17.03.2013 16:16
brzmi kusząco
Ewelina38 05.03.2013 09:59
jest to bardzo smaczna alternatywa dla zwykłych mielonych
ONY_za_kare 02.02.2013 11:25
pyszniutkie
Alex_M 30.01.2013 09:36
pyszne :)
Poison1988 24.01.2013 00:38
pięknie podane :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak