Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1/2 łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 płaska łyżka kakao,skórka otarta z ¼ cytryny
brzoskwinie w puszce 4 połówki
masło 1/2 łyżki
jajko 2 szt.
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka tortowa 1/6 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z brzoskwiniami wg Babcigramolki :

Ubić pianę z białek z 1/2 szklanką cukru. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia .Dodawać po łyżce do piany z białek miksując cały czas . W trakcie dodawania mąki wrzucić do masy po jednym żółtku ( 2 sztuki ).Podzielić ciasto na pół .Do jednej części dodać kakao, a do drugiej skórkę cytrynową . Brzoskwinie dobrze odsączyć z syropu i pokroić w kawałki .Średnią lub małą foremkę ,,keksówkę „ wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .Wkładać na przemian po kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta .Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwini ( w trakcie pieczenia wpadną w ciasto . Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni . Ciasto piec ok. 30 minut ( czas zależy od wielkości blaszki ).Trzeba pilnować i gdy biszkopt zrobi się złoty z wierzchu ostrożnie sprawdzić patyczkiem czy jest w środku upieczony .Gdyby był jeszcze wilgotny to przykryć wierzch folią aluminiową i dopiec ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia . Można wystudzone posypać cukrem pudrem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 04.05.2011 19:14
smaczne
bernika 16.08.2010 20:12
Buniu zobacz tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/34981/biszkopt-z-brzoskwiniami.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak