Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek przekładany

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
miód
grysik

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek przekładany

SKŁADNIKI: Ciasto: 40 dag mąki, 15 dag cukru, 7 dag miodu, 5 dag masła, 2 jajka, łyżeczka sody. Masa: 3 szklanki mleka, 4 czubate łyżki grysiku, kostka masła, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, kieliszek rumu lub żubrówki. Do dekoracji bakalie lub owoce z konfitur.

SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio gorącym piekarniku, Po wystygnięciu przekroić ciasto na dwa płaty. Ugotować grysik na mleku, dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać powoli po łyżce grysiku, a na koniec alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami lub owocami z konfitur. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem. Z tej ilości ciasta można upiec dwa mniejsze mazurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 21.04.2011 08:59
ciekawe
banditka 08.10.2010 09:12
bardzo ladny :)
RenataZ-et 22.07.2010 10:51
Kolejne arcydzieło grumko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak