Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: Ciasto: 40 dag mąki, 15 dag cukru, 7 dag miodu, 5 dag masła, 2 jajka, łyżeczka sody. Masa: 3 szklanki mleka, 4 czubate łyżki grysiku, kostka masła, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, kieliszek rumu lub żubrówki. Do dekoracji bakalie lub owoce z konfitur.

SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio gorącym piekarniku, Po wystygnięciu przekroić ciasto na dwa płaty. Ugotować grysik na mleku, dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać powoli po łyżce grysiku, a na koniec alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami lub owocami z konfitur. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem. Z tej ilości ciasta można upiec dwa mniejsze mazurki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Kolejne arcydzieło grumko :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    banditka

    bardzo ladny :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !