Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina pietruszkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek
kasza manna
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina pietruszkowa

SKŁADNIKI: 1 kg zmielonej karkówki, szklanka opłukanej i odsączonej kaszy manny (kasza po wypłukaniu zmniejsza swoją objętość, więc tak naprawdę sypkiej wychodzi 1,5 szklanki), 1 - 2 pęczki natki pietruszki, 4 jajka całe, łyżka vegety, pieprz wg uznania, 3 - 4 ząbki czosnku.

SPOSÓB WYKONANIA: Zmielone mięso przyprawić vegetą i pieprzem, dodać wyciśnięty czosnek, wbić jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę i wyrobić ręką. Mięso podzielić na 2 (lub 3) części. Każdą włożyć do woreczka foliowego, mocno ubić i zawiązać bawełnianą nicią. Woreczki włożyć do dużego gara z wrzątkiem. Przykryć. Gotować godzinę. Wyjąć, włożyć do zlewu i obciążyć garem z wodą, w którym się gotowały. Poczekać, aż wystygną. Woreczki osuszyć i włożyć do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.06.2012 15:16
chyba bałabym się spróbować ale skosztowałabym z chęcią
Ewa104 11.11.2011 21:05
Ciekawa wędlinka.
ewelinapac 15.12.2010 09:28
ciekawy, na pewno wypróbuje
wedith1 19.11.2010 10:39
Mnie też się podoba ten przepis!
SmacznaPyza 11.09.2010 11:18
domowa mielonka? nie robiłam, ale bardzo mnie zachęcił Wasz przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak