Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie z jajek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak
cebula
jajko
musztarda

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie z jajek

SKŁADNIKI: 4 łyżki masła lub oleju, ok. 1,5 - 1,8 kg kurczaka podzielonego na porcje, 1 duża cebula posiekana, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżka suszonej musztardy, sól i pieprz do smaku, ok. 2 szklanek bulionu z kurczaka, 6 posiekanych jajek ugotowanych na twardo.

SPOSÓB WYKONANIA: Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić kurczaka. Przełożyć do rondla. Na pozostałym ze smażenia kurczaka tłuszczu podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać musztardę. Wymieszać. Dodać do kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Podlać bulionem tak aby tylko przykrywał kurczaka. Przykryć i dusić 45 minut. Wyjąć kurczaka i trzymać w cieple. Sos redukować aż będzie średnio gęsty. Doprawić. Dodać jajka. Podgrzać. Kurczaka podawać polanego sosem z ziemniakami lub ryżem i sałatką z warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 10.07.2012 19:24
super
Kate131 31.10.2011 09:17
apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak