Sposób przygotowania

SKŁADNIKI: 300 g płatków owsianych, 100 g granoli, 115 g migdałów w płatkach, 115 g orzechów laskowych, 50 g suszonych wiśni, 50 g suszonych żurawin, 175 g miodu, 25 g masła, pół łyżeczki cynamonu, 1 laska wanilii, szczypta soli, 50 g białej czekolady - dodaliśmy 100g.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posiekać orzechy. Wsypać do miski płatki owsiane, granolę, migdały, orzechy i suszone owoce i wymieszać. Stopić masło w rondlu. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do masła. Wsypać cynamon i sól i wlać miód. Wymieszać i podgrzewać ok. 3 minut. Wlać płyn do suchych składników i wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć mieszaninę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarnąć i wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika na 8-15 minut. Wyjąć blachę z piekarnika, ponacinać nożem kratkę wielkości ciastek i odstawić na 30 minut. Umieścić białą czekoladę w szklanej misce, postawić na garnku z lekko wrzącą wodą i stopić na parze, mieszając od czasu do czasu. Masę na blasze polać czekoladą, wyłożyć na deskę i pokroić na ciastka.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Uwielbiam je!! Ale przyznam sie szczerze, ze nigdy nie kładłam na nie czekolady... Na pewno nastepnym razem tak zrobie bo wygladja baaardzo apetycznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    muszą byc wspaniale!
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Świetne ciasteczka!!!!!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !