Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 600 g
bulion drobiowy 150 ml
mąka pszenna 4 łyżki
olej z pestek winogron 2 łyżki
masło 1 łyżka
ziarna kolorowego pieprzu 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
cebula biała 1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów

Kroki postępowania

1
Filet z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Delikatnie rozbić. Każdy plaster oprószyć solą i białym pieprzem. Ułożyć jeden na drugim i pozostawić na 15 minut.
Krok 1 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
2
Mięso przełożyć do plastikowego pojemnika. Dodać do niego również mąkę. Pojemnik zamknąć. Energicznie potrząsać, aby kawałki mięsa pokryły się mąką.
Krok 2 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
3
Kawałki kurczaka układać na rozgrzanym oleju z pestek winogron.
Krok 3 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
4
Smażyć mięso po dwie minuty z każdej strony. Wyjąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 4 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
5
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Pozostawić na godzinę.
Krok 5 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
6
Na patelni roztopić masło. Podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka.
Krok 6 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
7
Do cebuli dodać ziarna kolorowego pieprzu, pokruszone liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Smażyć 2 minuty.
Krok 7 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
8
Zawartość patelni przełożyć do garnka. Dodać grzyby razem z wodą, w której się moczyły, bulion drobiowy oraz ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 15 minut.
Krok 8 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
9
Przygotowanym sosem zalać mięso w naczyniu do zapiekania.
Krok 9 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto
10
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C. Zapiekać przez 40 minut. Zapiekane eskalopki przed podaniem udekorować gałązkami świeżego tymianku.
Krok 10 - Eskalopki z kurczaka zapiekane w sosie z suszonych grzybów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 16.01.2013 22:48
Bardzo apetyczne
Mysiunia 15.01.2013 16:39
smakowałby mi na pewno :) Bardzo aromatyczny i dokładny przepis :)
Mysiunia 15.01.2013 16:39
smakowałby mi na pewno :) Bardzo aromatyczny i dokładny przepis :)
Poison1988 15.01.2013 12:47
to musi być smaczne! :)
ziutula
ziutula 15.01.2013 09:10
moje smaki
misia53 15.01.2013 08:33
bardzo smacznie wygląda
gosia561 14.01.2013 23:50
super sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak