Sposób przygotowania

Sprawionego kurczaka należy zalać w garnku zimną wodą, tak aby go przykryła, postawić na ogniu i tuż przed zagotowaniem zsumować (zebrać z wierzchu pianę). Następnie włożyć podwójny pęczek włoszczyzny (bez kapusty), kilka ziarn pieprzu i gotować na bardzo słabym ogniu pod przykryciem około 45 min. Jeśli chcemy, aby galareta miała nieco ostrzejszy smak, można dodać namoczony poprzedniego dnia suszony grzybek. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, dokładnie obrać z kości i skóry, następnie rozłożyć w miseczkach, przybrać pokrojoną marchewką i plasterkami jajek na twardo. Rosół odcedzić, dodać żelatynę i podgrzać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Przestygniętą galaretą należy zalać mięso w miseczkach. odstawić do stężenia.

Komentarze

  • 2
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    bardzo lubuie robie czesto dodaje jajko gotowane,groszek,marchew
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Mój tata często jada takie przysmaki :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    nie przepadam ale zjem
  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    robię podobnie :P
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    dawno nie jadłam i jakoś nie tęsknię
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    lubię
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    superowa
  • 4
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    superowa
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Bardzo lubię taką galaretkę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !