Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona szpikowana łopatka Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
boczek wędzony 150 g
czosnek 8 ząbków
cebula biała 1 sztuka
kostka mięsna 1 sztuka
sól do smaku
olej do smażenia 5 żąbkówk
mąka pszenna 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona szpikowana łopatka Eli

Umytą łopatkę osuszyć papierowym ręcznikiem.Boczek pokroić w słupki(pokrojony boczek można zamrozić-łatwiej będzie się szpikować),4 ząbki czosnku pokroić w grubsze plasterki.Cebulę posiekać,resztę czosnku przecisnąć przez praskę.W mięsie zrobić pionowe nacięcia cienkim nożem.W nacięcia wkładać po słupku boczku i plasterku czosnku.W brytfance rozgrzać trochę oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Dodać cebulę,czosnek,kostkę mięsną,przyprawę do grilla i chwilę jeszcze smażyć.Podlać wodą,dodać pieprz,sól do smaku i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Miękkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową,żeby nie wystygło.Mąkę wymieszać dokładnie z połową szklanki wody,wlać do sosu i chwilę pogotować.Mięso pokroić w plastry.Sos podać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam mięso z kluskami śląskimi(przepis w mojej galerii) i młodą kapustą zasmażaną(przepis w mojej galerii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 12.12.2010 19:46
wygląda smakowicie
katarzynka455 06.10.2010 07:59
uwielbiam kluski śląskie
eli_555 18.07.2010 22:29
W przepis wkradł się błąd.Bez 5 żąbkówk.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak