Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini torcik na zimno

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1
mleko 1,5 szklanki
mleczko kokosowe 200 ml
kasza manna 3 łyżki
domowy cukeir waniliowy 2 łyzki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
budyń śmietankowy 1
galaretka wiśniowa 1
kompot wiśniowy 1 szkl
woda 1 szklanka
herbatniki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini torcik na zimno

Kroki postępowania

1
Deser wymyślany na szybko, w 100% autorski przepis na coś smacznego, prostego i szybkiego w przygotowaniu – polecam!
Aby przygotować deser potrzebujemy metalową, okrągłą miskę średniej wielkości. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklance gorącej wody, po rozpuszczeniu przelewamy do miski i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Krok 1 - Mini torcik na zimno foto
2
W tym czasie na 1 szklance mleka gotujemy kasze manną do gęstej konsystencji – odstawiamy do wystudzenia. Zimną kaszkę manną miksujemy na puch, po czym stopniowo dodajemy mleczko kokosowe oraz cukier waniliowy. 0,5 szklanki mleka doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia – ciepłe mleko wlewamy do masy manno-kokosowej i miksujemy na wolnych obrotach. Wlewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.
Krok 2 - Mini torcik na zimno foto
3
Do garnka wlewamy kompot (ja miała syrop spod wiśni robionych na zimę) oraz pół szklanki wody, w pozostałej pół szklanki wody rozmieszamy budyń i gotujemy go na kompocie z wiśni, od razu po zdjęciu z ognia wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 3 - Mini torcik na zimno foto
4
Przestudzony budyń wylewamy na zastygniętą kaszę
Krok 4 - Mini torcik na zimno foto
5
układamy herbatniki i ponownie wkładamy na 15 minut do zamrażalnika.
Krok 5 - Mini torcik na zimno foto
6
Gdy deser jest dobrze zastygnięty to staramy się odhaczyć lekko boki deseru i rozgrzać metalową miskę w kąpieli wodnej lub nad parą. Przykładamy talerz do miski i jednym ruchem ręki obracamy i delikatnie unosimy miskę. Deser gotowy do podania.
Krok 6 - Mini torcik na zimno foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 27.01.2013 17:55
pyszny deserek
caralajna 27.01.2013 08:45
jak z mleczkiem kokosowym, to już mi się podoba, tłuszcz z kokosa jest bardzo zdrowy :)
bgs1984 18.01.2013 18:04
mniam
marzenciak1985 18.01.2013 18:00
mniam
Klausia 17.01.2013 08:30
to musi być coś niezwykłego :)
Agnieszka_B 16.01.2013 22:38
Uwielbiam takie desery. I choć są proste w wykonaniu, to zawsze smakują wyśmienicie :)
pistacja 15.01.2013 11:12
pysznotka-łakotka
Katarzyna/kate1980 14.01.2013 21:53
jaki śliczny
Monika58 13.01.2013 19:24
super :)
Magda24 13.01.2013 17:31
ładny torcik
babajaga1969 13.01.2013 16:58
czytałam i apetyt rósł - skończyłam czytać, piękny deser podany a ja mogę tylko pomarzyć....- smaczne :)
Marta1986 13.01.2013 16:48
super
Joannasz3190 13.01.2013 16:40
Super ten torcik :)
Goya 13.01.2013 16:31
super
iziona 13.01.2013 16:11
Coś wspaniałego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak