Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym

5.0
(165)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym, to pomysł na elegancki obiad. Mięso jest bardzo soczyste, a sos pomarańczowy nadaje mu charakteru.

Składniki:

pierś z kaczki 2 sztuki
pomarańcza 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło 1 łyżka
miód do smaku
cukier 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym

Kroki postępowania

1

1. Umyć piersi z kaczki, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko ponacinać skórę ostrym nożem - ale uważać, aby nie naciąć mięsa.

Krok 1 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
2

2. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i położyć kaczkę - skórą do dołu. Smażyć przez około 8 minut. Odwrócić piersi na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 5 minut. Tłuszczu, który został na patelni nie wylewać!

Krok 2 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
3

3. Piersi z kaczki zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Oprószyć solą i pieprzem, a z wierzchu posmarować miodem (wtedy skórka zrobi się bardzo chrupiąca). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. 

Krok 3 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
4

4. Przygotowanie sosu:
Pomarańczę umyć i wyszorować w ciepłej wodzie. Następnie zetrzeć skórkę z połowy. Z całego owocu wyciąć filety (czyli cząstki bez białej skórki).

Krok 4 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
5

5. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok bez pestek. Ja miałam go tyle.

Krok 5 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
6

6. Na patelnię, na której wcześniej podsmażaliśmy filet z kaczki, przełożyć startą skórkę pomarańczy i chwilę podsmażyć. 

Krok 6 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
7

7. Dodać sok z wyciśniętej pomarańczy i filety z owocu. Następnie dodać łyżkę masła i jeżeli pomarańcze są kwaśne to pół łyżki cukru. Całość zredukować do powstania sosu. 

Krok 7 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
8

8. Kaczkę wyjąć z piekarnika, ale nie kroić jej od razu, tylko poczekać aż chwilę ostygnie i przestaną wrzeć soki wewnątrz piersi. Pokroić na grubsze plasterki. Kaczka powinna być lekko różowa w środku, nie sina!
Jeżeli uważamy, że kaczka jest zbyt krwista możemy jeszcze na chwilę włożyć plastry do piekarnika.

Krok 8 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto
9

Podawać według gustu. Możemy polać talerz sosem i ułożyć na nim kaczkę lub na odwrót polać kaczkę naszym sosem.

Krok 9 - Filet z piersi kaczki z sosem pomarańczowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia 19.01.2024 09:38
Z tego co mi wiadomo kaczkę zaczynamy smażyć od zimnej patelni :) polecam będzie o wiele lepsza
Justyna 25.08.2022 16:59
Kaczka rewelacyjna. Polecam ;)
Cukiereczek13 14.01.2013 19:09
dla mnie bomba :)
Magda24 13.01.2013 17:43
a jaki pyszny sosik , mniam :)
babajaga1969 13.01.2013 17:05
jaka piękna i soczysta pieczeń - piękna Ci wyszła - smaczne
Gracer 13.01.2013 14:05
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak