Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzeszowiak

4.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dkg
margaryna 10 dkg
cukier puder 5 dkg
żółtko jajek 2 szt
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
MASA ORZECHOWA:
orzechy włoskie 30 dkg
mleko 3 łyżki
masło 1 łyżka
cukier puder 1/2 szklanki
białko 2 szt
masa makowa
mak 30 dkg
masło 1 łyżka
jajko 2 szt
cukier puder 1/2 szklanki
olejek arakowy do smaku
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 25 dkg
jajko 5 szt
rodzynki 10 dkg
budyń cytrynowy 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olejek cytrynowy do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Rzeszowiak

Kroki postępowania

1
Z podanych składników na ciasto kruche miesimy ciasto i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierwm do pieczenia.
Krok 1 - Rzeszowiak foto
2
Masa orzechowa: zmielone orzechy zalać mlekiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, do tego dodać orzechy i pianę z białek.
Dać kupkami na ciasto kruche.
Krok 2 - Rzeszowiak foto
3
Masa makowa: mak zzaparzyć i zmielić dwa razy przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka, potem mak, pianę ubitą z białek i olejek arakowy. Wszystko dobrze wymieszać i dać pomiędzy orzechy.
Krok 3 - Rzeszowiak foto
4
Masa serowa: ser zmielić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać żółtka, potem dodać ser , pianę ubitą z białek i resztę składników, dobrze wymieszać. Ser wyłożyć na mak i orzechy.
Krok 4 - Rzeszowiak foto
5
Ciasto dać do piekarnika i piec ponad godzinę w temp. 180 stopni.
Krok 5 - Rzeszowiak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 31.07.2016 15:15
mmmm uwielbiam !!!
jagoda5913 26.07.2016 10:21
fajne ciasto
tobi1989 08.03.2016 11:22
Fajny deser :)
Edita 14.01.2016 08:05
chyba dzisiaj upieke
IZABELA29 09.12.2015 09:38
pyszne ciasto
Ada-Gaba 27.06.2015 23:04
świetne ciasto
ben-ka 13.05.2014 12:00
Wygląda bardzo apetycznie,pewnie i wybornie smakuje.
ben-ka 02.05.2014 10:27
Spróbowałabym kawałeczek:)
gosiag 23.02.2014 22:45
super ciacho
Przepisy Joanny 11.02.2014 09:53
mam przepis ale nie piekłam, wygląda kusząco
EwelinkA_93 01.01.2014 17:18
uwielbiam takie desery :-)
romanrafal
romanrafal 25.12.2013 09:35
ciasto Rewelacja,pycha
Anna133 22.12.2013 11:23
szukam właśnie srowowo makowca
Edith85 03.12.2013 11:16
Wygląda zachęcająco
staropolanka5 20.11.2013 23:06
pyszności , ślinka cieknie
usmiech 20.11.2013 07:39
dobre ciasto
pawlito 12.11.2013 12:05
pyszne ciasto
08.11.2013 19:13
Pół szklanki cukru do kilograma sera, to chyba wytrawne to ciasto a nie słodkie? Bardzo dietetyczne!
mariel78 08.11.2013 10:16
uwielbiam... proszę kawałek
krystyna330 11.10.2013 17:11
mmm deser w sam raz dla mnie :)
janek64 06.09.2013 11:28
Jak widzę pyszne ciasta pieczesz. A to musiałem sobie wydrukować :)
sylwia_mc 08.08.2013 20:49
Genialny - uwielbiam
SylwiaMagdaSabin 02.08.2013 14:12
ciekawa nazwa
Kuchenka 22.06.2013 13:33
muszę w końcu wypróbować
agam26 19.06.2013 12:00
aż mi slinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak