Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodziutki warstwowiec

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warstwa czekoladowo - miodowa:
mąka pszenna 400 g
masło 150 g
czekolada gorzka 100 g
cukier brązowy 50 g
jajko 4 szt.
miód akacjowy 6 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 ½ łyżeczki
Warstwa serowa:
ricotta 200g
cukier puder 80 g
śmietana 30% 100 ml
jajko 3 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
limonka ½ szt.
Warstwa śmietanowa:
cukier puder 100 g
śmietana 30% 300 ml
mleko 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Składniki dodatkowe:
suszone śliwki kalifornijskie 100 g
wiórki mlecznej czekolady do dekoracji
czerwone porzeczki do dekoracji
jogurt grecki 2 łyżki
twaróg 100 (waniliowy)
kardamon ½ mielony

Przepis i sposób przygotowania na: Słodziutki warstwowiec

Warstwa czekoladowo - miodowa: w małym garnku umieścić masło, gorzką czekoladę, brązowy cukier i miód. Podgrzewać do czasu, aż powstanie lśniąca masa. Lekko przestudzić i przełożyć do szklanej misy. Ucierając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejne składniki - żółtka, jogurt naturalny, składniki sypkie (mąka pszenna, kardamon i soda oczyszczona) i na samym końcu ubitą pianę z białek. Przygotowaną masę rozsmarować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam formy w kształcie gwiazdy). Na wierzchu rozsypać drobno pokrojone śliwki.

Warstwa serowa: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ricottę, serek twarogowy o smaku waniliowym, ubitą śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Starannie wymieszać składniki. Na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przygotowaną masę serową rozsmarować na śliwkach. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Piec 60 minut. Ostudzić.

Warstwa śmietanowa: żelatynę namoczyć w gorącym mleku. Pozostawić, aby napęczniała. Śmietanę ubić. Dodać do niej cukier puder oraz żelatynę. Połączyć składniki. Masę wyłożyć na wcześniej upieczone i ostudzone warstwy deseru.

Ciasto udekorować wiórkami czekolady mlecznej i owocami. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 11.09.2014 14:42
z takim ciastem to można zgrzeszyć:)
berys18 06.07.2014 10:01
słodziutki i pyszniutki
cukiereczek 23.04.2014 17:04
idealny do kawy
MagdaXXX 23.08.2013 18:18
pycha ciasto
Gosia40 17.01.2013 06:56
Pięknie wygląda i musi być pyszny
halina17 09.01.2013 19:55
Smaczny deser.
EWI 09.01.2013 09:23
mniam
fotoviderek 09.01.2013 07:32
Oj, to musi być dobre :)
Magula 09.01.2013 07:30
cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak