Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 200 g
cukier 0,5 szklanka
mleko 1 szklanka
margaryna 125 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 g
kakao 1,5 łyżka
mąka 2 szklanka
jajko 3 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
bakalie 2 szklanka
Polewa:
margaryna 125 g
mleko 3 łyżka
ciemne kakao 2 łyżka
cukier puder 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik

Miód rozpuszczamy z margaryną, mlekiem i cukrem.

Całość doprowadzamy do zagotowania.

Mąkę mieszamy z sodą, przyprawą i kakao.

Wrzątkiem zalewamy mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Wystudzone ciasto miksujemy z żółtkami, dodajemy bakalie(rodzaj wg uznania, ja dodaję suszone morele, żurawinę rodzynki, suszone figi, kazdyzowaną skórkę owocową, kandyzowane, wiśnie, płatki migdałów, posiekane orzechy włoskie) i mieszamy.

Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy (użyłam blachy 33x23 cm).

Pieczemy około godzinę, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy polewę.

W rondelku roztapiamy margarynę, dodajemy mleko, cukier puder i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania.

Polewę wylewamy na wystudzony piernik i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 09.01.2013 09:20
mmm.. pierniczki..!
Marta1986 08.01.2013 16:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak