Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy na ostro

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 1 szklanka
cebula
marchew 2 sztuki
selera 1/2
pietruszka
pomidory krojone 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
szczypta chilli
sól
świeżo mielony pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy na ostro

Soczewicę dokładnie płuczemy, następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski paprykę i starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy wszystko około 30 minut. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotujemy zupę jeszcze 10 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Taką zupę można również przyprawić sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 04.01.2013 18:28
Bardzo apetycznie się prezentuje ta zupa!
Marcin Vw1 04.01.2013 18:20
smaczna zupa
kasienka23 04.01.2013 18:20
ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak