Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z borowików z pietruszkową nutą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 0,5 szt
bulion warzywny 250 ml
pietruszka 2 łyzki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
masło 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżek
kasza jęczmienna
cheddar
borowiki 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z borowików z pietruszkową nutą

Na łyżce masła zeszklić pół drobno pokrojonej cebuli.

Dodajemy do tego oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby.

Przykrywamy i dusimy kilka minut uważając aby się nie przypaliły.

Następnie dolewamy bulion warzywny, doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości grzybów.

Na koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę.

Zagęszczamy śmietaną zmieszaną z mąką.

Sos podawałam z kaszą jęczmienną z pieczarkami oraz całość posypałam niewielką ilością sera cheddar.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 02.01.2013 15:36
smakowitości
Justyna28 02.01.2013 14:50
ekstra:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak