Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety jabłkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 sztuk
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
tłuszcz do smażenia
Soda oczyszczona Prymat
sól do smaku
jabłko winne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety jabłkowe

Ziemniaki ugotować w łupinkach,obrać i przepuścić przez maszynkę lub zetrzeć przez sito. Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych otworach. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do masy ziemniaczanej razem z przesianą mąką. DOdać tarte jabłka i białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli i sody. Wszystko delikatnie wymieszać. FOrmować niewielkie kotlety i panierować je w bułce tartej, a następnie smażyć je z obu stron na złocisty kolor. Podawać z surówkami lub z dodatkiem śmietanki, albo jako dodatek do pieczonego drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matii6 17.03.2011 20:44
zaciekawił mnie ten przepis
alaaa 02.01.2011 18:43
ciekawe,,,
pauluna
pauluna 25.08.2010 19:39
pyszne
marzencia2007 25.08.2010 08:46
ciekawe :) zdalo by sie spróbowac
marzencia2007 25.08.2010 08:46
ciekawe :) zdalo by sie spróbowac
plocia 08.08.2010 13:44
są pyszne, polecam
RenataZ-et 08.08.2010 10:45
Bardzo ciekawy przepis, jeszcze nigdy nie jadłam takich kotlecików, na pewno wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak